Aluminia historie

Aluminia historie

Den keramiske fabrik ”Aluminia” blev grundlagt af August Schiøtt, der ønskede at fremstille ”Engelsk stentøj”.

Årstallet er 1863, der var behov for at producere almindelige brugsgenstande til almindelige mennesker og en fornuftig pris.

Den form for ”kunstfajance” Aluminia er produceret af, er mere skrøbeligt end porcelæn. Af same grund kan det være svært at finde tidligere eksemplarer i perfekt stand.

Begyndelsen

Maj 1861 blev der etableret en lertøjsfabrik på Christianshavn, i annekset til straffeanstalten Bådmandsstræde. Grundlæggeren var købmand P. C. Kjeldsen, med tanken om arbejdskraften fra straffeanstalten, der er dog ingen kendt produktion fra den tid.

1863 den unge ingeniør August Schiøtt (1834-1863) opnåede at starte fabrikken op, men døde blot ti måneder efter opstarten.

Efter Augusts tidlige død førte familien virksomheden videre med englænderen William Edwards (1834-1894) som værkmester. Han forsøgte at få produktionen rigtigt i gang, han havde erfaringer med fra Gustavsberg, men opgaven var nok for stor.

1868 overtog ingeniør Philip Julius Schou (1838-1922) ledelsen af Aluminia, han var ung med mange evner, energi og optimisme. Det lykkedes ret hurtigt for Schou at skabe den tiltrængte fremgang. Man købte en grund på Frederiksberg og i 1869 blev produktionen flyttet dertil.

Flytningen til Frederiksberg gav meget bedre produktionsforhold, ligesom der blev tilknyttet et større antal kunstnere til fabrikken. Disse kunstneres bidrag til formgivning og dekorering førte til produktionen af ”apatit-porcelæn” i tiden 1875-1882.

Der blev samtidigt forsøgt med ”benporcelæn”.

I 1882 købte Alumina den Kongelige Porcelænsfabrik af G. A. Falck, og overtog også produktionen.

Samme år som købet af den kongelige, begyndte opførelsen af en ny porcelænsfabrik på Aluminias grund på Frederiksberg. Fabrikken var klar til indvielse i 1884. De to fabrikker blev kørt sideløbende uafhængige afdelingers af Aluminia A/S.

Man kan dog se at Fajance fabrikken Aluminias overskud blev investeret i porcelænsfabrikkens udvikling.

Det var ikke opløftende tider for ny, kunstnerisk udvikling for fajancefabrikken, da den kunstneriske leder Arnold Krog (1856-1931) ikke havde stor interesse i fajanceproduktionen. Det skal dog nævnes at Krog tegnede genstande til Carlsberg og Tuborg.

I 1891 blev Philip Schous svigersøn, Frederik Dalgas ansat til at hjælpe Schou, og i 1901 blev han udnævnt som direktør.

Den verdensberømte sølvsmed Georg Jensen (1866-1935) arbejdede i perioder for Aluminia, men hans værker kendes ikke.