Just Andersens Baggrund, liv og virke

Just Andersen 1884-1943


Skal man karakterisere Just Andersen med et enkelt ord, vil dette ord være ”speciel”. I dag ville man måske sige ”Nørd”.

Hans personlighed har været indadvendt, med et stort behov for rutiner, tryghed og kreativ udfoldelse.

Han bliver født i Qeqertarsuaq (Godhavn) på Diskoøen i Grønland, der ligger på Grønlands vestkyst. Hans forældre var inspektør og skifteforvalter i Nordgrønland Niels Alfred Andersen og Martha Elisabeth Ingeborg Carlsen, og han var ud af en søskendeflok på otte børn. Her blev hans kreative gen helt sikker stimuleret og udviklet. Just Andersen er via sine forældres erhverv og perioden vokset op med udsyn til verden, og i kontakt med forsknings- og opdagelsesrejsende, der senere er berømmet og indskrevet i historien for deres udforskning og optegnelser af Grønland. Robert Edwin Peary og Knud Rasmussen er omtalt i arkivalier fra familien. Han sin barndom her, jeg tænker hans opvækst gør at han trives ved stilhed og harmoni. Det har været barskt men også trygt, der var ca. 850 personer i området, så man har kendt og hjulpet hinanden.

Han er kun lige fyldt 14 da han kommer til Sorø og bliver indskrevet på kostskolen ”Sorø Akademi”, hvor han ikke kan finde sig tilrette. Han beskrives som et menneske det var svært at komme tæt på.

Just Andersen kom i lære som dekorationsbilledhugger hos Hans Lamberg-Petersen i 1900 og var der i tre år, besøgte Kunstakademiets malerskole 1910, Skolen for Dansk Kunsthåndværk (Jens Møller-Jensen) 1912 og atter Kunstakademiet, men nu billedhuggerskolen, vinteren 1920-21. Via sin 1. hustru kom han i forbindelse med Mogens Ballin, som inspirerede ham, og 1918 grundlagde han sit eget sølvsmedefirma, Just Andersen, som blev aktieselskab i 1929.

Just Andersens ægteskab med Alba Mathilde Lykke starter i 1915 og varer i 20 år. Han blev gift 2. gang i 1938 i Glostrup med senere indendørsarkitekt Esther Nielsine Jakobine Petersen (14. november 1891 i Ebeltoft - 28. september 1973 i København), datter af uldhandler Jens Karl Petersen og Petra Jensine Vilhelmine Mikkelsen.

Just Andersen A/S, fremstillede dekorative kunstobjekter og smykker. Andersens stil var stærkt påvirket af Art Deco-bevægelsen, som var populær i 1920'erne og 1930'erne. Han var især interesseret i at eksperimentere med nye materialer, såsom bronze og messing, og han udviklede en unik overflade (diskometal), som blev brugt på mange af hans kreationer.

Just Andersens arbejde blev udstillet på Parisudstillingen i 1925, hvor han fik en guldmedalje for sine bronzeskulpturer. Han fortsatte med at udstille sit arbejde på internationale udstillinger i 1920'erne og 1930'erne, og hans designs blev godt modtaget af både kritikere og offentligheden.

Under Anden Verdenskrig blev Andersens værksted besat af den tyske hær, og han blev tvunget til at flygte til Sverige. Her har han udført en del arbejder som er udgivet med Guldsmeds Aktiebolaget (GAB). *1

Efter krigen vendte han tilbage til Danmark og fortsatte med at lave design indtil sin død i 1943.

I dag er Just Andersens designs meget eftertragtede blandt samlere og indgår i samlingerne på mange museer rundt om i verden, herunder Metropolitan Museum of Art i New York og Victoria and Albert Museum i London. Hans designs er kendt for deres enkle, elegante former og brugen af materialer af høj kvalitet. Andersens arv fortsætter med at inspirere nutidige danske designere, og hans indflydelse kan ses i mange af de designs, der produceres i Danmark i dag.

* 1 Dette var en svensk virksomhed, der producerede sølv- og guldsmedearbejder. GAB blev grundlagt i 1867 og var kendt for deres høje kvalitet og fine håndværk