Glas, så smukt, så enkelt og dog lige så fint og delikat som
de fornemmeste ædelstene.
Her finder du glas fra de kendte værker og designere.
Ser man tilbage på dansk glas histories begyndelse i 1825,
fortælles det at man smuglede ”hvidtglasmagere” ud fra Bøhmen
for at producere
de smukke glas, ligeledes smeltere og slibere.
Til at begynde med lignede glasset
det man producerede i Bøhmen men efterhånden udviklede glasset sig i takt med det
danske marked.
(ref. Kastrup og Holmegaards Glasværker 1825-1975).
De antikke danske glas, kan være fremstillet ved
flere glasværker, eksempelvis startede Kastrup med lykønskninger
og tekster
på glas i 1910, men snart fulgte Holmegaard og senere stort set alle danske
glasværker med.
Et vinglas består typisk af tre hoveddele: kumme, stilk og
fod.
Kummen er den øverste del af glasset, hvor vinen
hældes i.
Den kan have forskellige former og størrelser, afhængigt af
hvilken vintype glasset er beregnet til.
Nogle vinglas har en bredere kumme til
rødvin og en smallere kumme til hvidvin eller mousserende vin.
Kummen kan være
glat, slebet, bemalet eller ætset.
Stilken er den lange, tynde del af glasset, der
forbinder koppen og foden.
Den er designet til at give dig et sted at holde
glasset, uden at du varmer vinen med dine hænder.
Stilken gør det også lettere
at dreje glasset og inspicere vinen.
Foden er den brede, flade del af glasset, der giver
stabilitet og forhindrer glasset i at vælte.
Den er normalt cirkulær i form og
placeret i bunden af stilkens forlængelse.
Storegade 18 | Telefon + 45 21407374 | e-mail peter@skarbakantikogdesign.dk